MARMARA’NIN YÜZÜK TAŞI: YUVACIK

Yuvacık, İzmit Körfezi’nden Samanlı Dağları eteklerine kadar yayılan yerleşimi ile ülkemizin en güzel yaşam beldelerinden biridir. Son yıllarda gelişen doğa turizmi sayesinde yeni ticari açılımlara girmiş olan belde, bilinen 3200 yıllık tarihi ile yalnız bugün değil yüzyıllardır tercih edilen yaşam alanı olmuştur.

Beldeyi yönetenlerin, bir sanayi bölgesine dönüşen Kocaeli’nde, sanayi yatırımları yerine bölgenin doğal dengesini ve yaşam alanlarını bozmayacak ekoturizm ve ekotarımı tercih etmiş olmaları Yuvacık Baraj Havzası’nın bakir kalmasının en önemli sebebi.

Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerine kadar belde de, ipek böcekçiliği ve tütüncülükle uğraşan Hıristiyan ahali yaşamış. Osmanlı – Rus Savaşı’ndan (93 Harbi) sonra Doğu Karadeniz ve Kafkaslardan gelen halkların bölgeye yerleşmesi ile Yuvacık, büyük ve dağınık alanlı bir köy yerleşimi haline gelmiştir.

Günümüzde Yuvacık, yakın ilişkide bulunduğu çevresindeki köyler ile birlikte 60 km2’lik alanıyla büyük bir potansiyel oluşturmaktadır. Yuvacık Beldesi ile birlikte Örnekköy, Camidüzü, Serindere, Tepecik, Aksığın, Kazandere, Servetiye Cami ve Servetiye Karşı köyleri, önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin en önemli ekolojik yaşam ve dinlence alanlarını oluşturacakları şüphesizdir.

Yuvacık Barajı Havzası, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ülkemiz için bir ilk olan ‘doğal yürüyüş parkurlarının en önemli bölgesini oluşturmaktadır. Son yıllarda değişen ve gelişen turizm anlayışının etkilerine buralarda fazlasıyla rastlamak mümkün. Yuvacık Barajı’nın oluşturduğu havzayı ister aracınızla (otomobil, bisiklet), isterseniz yürüyerek keşfedin geleneksel yapılar bozulmadan, çevre tahrip edilmeden gelişmiş bu turizm anlayışının izlerini göreceksiniz.

Havza içerisinde çok sayıda kır gazinosu ve kamp alanının bulunması yanında yeni açılan konaklama tesisleri ile de her anlayıştan gezgini memnun edebilecek kapasiteye ulaşmaktadır. Tüm tesisler içme suyu barajının içinde bulunduğu için çevreye uyumlu ve saygılı bir şekilde bulunmaktadır. Bu konuda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili su kurumunun (İSU) çok ciddi önlemleri de etkili olmuştur. Tesisler tüm yıl açıktır.

Damak tadına düşkün gezginlere belde de yer alan Hasan Dede’nin Kavurma Salonu’nu öneriyorum. Kavurmanın dışında kuru fasulye ve haşlama çorbası enfes. Baraj havzası içinde Karaaslan Kamp Tesisleri hem lezzetli yiyecek hem konaklama için tavsiye edebileceğim bir yer. Havzanın yüksek kesimlerinde yeni açılan Ogzala Çiftlik Evi, butik otel tarzı ile farklı seçenekler sunmakta. Tesis sahibi, eski bir dağcı ve fotoğrafçı.

Samanlı Dağları’nın gelin gibi süslendiği bu günlerde keyifli bir zaman geçirmek istiyorsanız Yuvacık ve arkasında bulunan baraj havzasını tercih edin. Taksim Meydanı’ndan, barajın bulunduğu alan sadece 110 km. Karadeniz mutfağına düşkün olanlar için belde içerisinde bulunan Karadeniz Yöresel Ürünler Marketi’nden alış-veriş yapmalarını tavsiye ediyorum. İşletmenin sahibi son derece konuksever ve işini bilen biri.

Mini Gezi Rehberi:

Karaaslan Kamping ve Kır Lokantası (0262) 345 01 01

Hasan Dede’nin Kavurma Salonu (0262) 344 35 01

Karadeniz Yöresel Ürünler Marketi (0262) 344 39 79

Metin ve fotoğraflar: İsmail Şahinbaş

02.01.2011