Kartepe’nin doruğuna aklar düşünce Kocaeli için kış mevsimi gelmiştir. Dallarda kalan son yapraklar daha solgun, derelerin suları çok daha soğuktur artık. Bölge için kış dönemi bolluk ve bereket getirmenin dışında aynı zamanda kar eğlencelerinin de başladığı zamandır.
İnsanın havadaki kar kokusunu alması; kurdun kan kokusunu alması kadar güçlüdür
Kocaeli’de kar eğlencelerinin bir çok adresi bulunmaktadır. Bunlardan birincisi Kartepe Teleferik ile Kuzuyayla’ya çıkmaktır. İkinci seçenek ise Maşukiye veya Suadiye kasabaları yönünden zirveye giden yollar boyunca araç ile ulaşım sağlamaktır. Bir seçenek de Yuvacık Barajı’nın sırtlarında Aytepe’de bulunmaktadır.
Coşkunun ve neşenin adresi ve rotası bellidir. İlk iş olarak şehir merkezinden Kartepe Teleferik’in bulunduğu Derbent’e kısa bir araç yolculuğu ile ulaşmaya bakar. Yolumuz üzerinde bulunan Osmanlı Günlük Yaşam Müzesi’ni ve Tarihi Hikmetiye Camii’ni görmeden geçmeyiniz.
Kar içimizdeki çocuğu ortaya çıkarır
Kocaeli’nin 50 yıllık hayalinin gerçek olduğu ve Kocaeli turizmi zirveye ulaştığı Samanlı Dağları’nın orman denizini üzerinden, İzmit Körfezi ve Sapanca Gölü manzaralı teleferik ile Kuzuyayla’ya ulaşmak coşkunun arz merkezine ayak basmak anlamındadır. Kuzuyayla’da Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet verdiği bir de kır lokantası bulunmaktadır.
‘İster zengin ol, ister fukara’ deyimi vardır ya hani, sonu mutlaka yapılması gereken bir eylemle biter. Kar topu oynamak, kızak kaymak ve kardan adam yapmanın büyüğü küçüğü olmaz. Kar fikri yetişkinleri çocukluk yıllarına götüren, insanı kendine getiren denizdir.
Usta şair Sezai Karakoç kış ve kar ile ilgili duygularımıza tercuman olmuştur. Karakoç ‘Kar Şiiri’nde;
Karın yağdığını görünce
Kar tutan toprağı anlıyacaksın
Toprakta bir karış karı görünce
Kar içinde yanan karı anlayacaksın
Allah kar gibi gökten yağınca
Karlar sıcak sıcak saçlarına değince
Başını önüne eğince
Benim bu şiirimi anlayacaksın
Bu adam o adam gelip gider
Senin ellerinde rüyam gelip gider
Her affın içinde bir intikam gelir gider
Bu şiirimi anlayınca beni anlayacaksın
Ben bu şiiri yazdım aşık çeşidi
Öyle kar yağdı ki elim üşüdü
Ruhum seni düşününce ışıdı
Her şeyi beni anlayınca anlayacaksın.
Beyaz koridor yol
İkinci seçenek ise Maşukiye veya Suadiye kasabaları yönünden zirveye giden yollar boyunca araç ile ulaşım sağlamaktır. Orman içinden yapılan bu yolculukların da başkadır. ‘Başkadır’ kelimesi anlatım için yeterli oldu mu bilemiyorum. Tam tanım için sanki ‘bambaşka’ desem anlatmak istediğim duygu tam olacaktır.
Yol boyunca yerel esnafın sunduğu lezzetlerden tadım imkanı bulunmaktadır. Özellikle yol boyunca satılan sucuk-ekmek tercih edilebilir. Yerel esnafın sunduğu yol üstü kır lokantalarının dışında çok nitelikli orman içi restorantlar da tercih edilebilir. Sadece yemek değil, yol boyunca outdoor sporlar hizmeti sağlayan seçenekler de mevcuttur. En önemlisi bölgede herkese hitap edebilecek son derece nitelikli konaklama imkanları vardır.
Araç ile gidilen yol boyunca çeşitli eğlence mekanları da mevcuttur. Ayrı Gezegen Cam Teras ve Kocaeli Balmumu Heykel Müzesi ile Gökyüzü Eli bu şeçenekler arasındadır. Bir de MaxFunn Eğlence Merkezi bölgeye gelen tüm misafirlerin isteklerine cevap verebilecek kaliteye sahiptir. Ayrıca bölgenin ilk turizm hareketinin doğum yeri olan Alabalık Vadisi’ninde yemek hizmeti için son derece uygundur.
Kartepe Kayak Merkezi’ne ise zirveye giden yol üstünden Kuzuyayla Tabiat Parkı’na girmeden sağ yöne doğru dönerek ulaşılabilir. Ülkemizin en güzel kayak merkezlerinden biri buradadır. Kartepe’nin eşsiz doğası ve birbirinden farklı zorluk seviyelerine sahip pistleri, her seviyeden kayak ve snowboard tutkununa unutulmaz anlar yaşatıyor.
Kış ve kar üzerine bir de usta şair Ahmet Muhip Dranas’a da kulak verelim;
Kardır yağan üstümüze geceden,
Yağmurlu, karanlık bir düşünceden,
Ormanın uğultusuyla birlikte
Ve dörtnala dümdüz bir mavilikte
Kar yağıyor üstümüze, inceden.
Sesin nerde kaldı, her günkü sesin,
Unutulmuş güzel şarkılar için
Bu kar gecesinde uzaktan, yoldan,
Rüzgâr gibi tâ eski Anadolu’dan
Sesin nerde kaldı? kar içindesin!
Ne sabahtır bu mavilik, ne akşam!
Uyandırmayın beni, uyanamam.
Kaybolmuş sevdiklerimiz aşkına,
Allah aşkına, gök, deniz aşkına
Yağsın kar üstümüze buram buram…
Buğulandıkça yüzü her aynanın
Beyaz dokusunda bu saf rüyanın
Göğe uzanır – tek, tenha – bir kamış
Sırf unutmak için, unutmak ey kış!
Büyük yalnızlığını dünyanın.
Körfez manzaralı Aytepe
Karın tadını çıkarılabilecek bir bölge de Başiskele ilçesi Yuvacık kasabının doruk noktası Aytepe sırtlarında yaşanmaktadır. İzmit Körfezi manzaralı bu coğrafyada gönlünüzce eğlenebilirsiniz. Bu bölgede konaklama ve yemek imkanları dışında şamliyel ile tepelerden kayma seçeneği bulunmaktdır. Yolumuz üzerinde bulunan Servetiye Müzesi’ni görmeden geçmeyin lütfen. Yuvacık Barajı sonunda yer alan kır lokantaları yemek için son derece iyi tercihler sunmaktadır.
Cahit Sıtkı Tarhancı’nın ‘Kar ve Ben’ şiiri ile bitirelim:
Esiyor tane tane yine beyaz bir rüzgar.,
Söyleyin hangi kuşun kanatları yolundu?,Yine hangi ağaçtan döküldü bu yapraklar?
Yağan beyaz bir sükut, bir mahşerdir sanki kar!
Bir hicret sevdasıdır ruhumu sardı yine.
Ruhum gibi pervasız yoldaşlar da bulundu.
Ruhum karıştı gitti bu kar tanelerine;
Şimdi yağan kar değil, ruhumdur kar yerine.
Kış demek kar demektir. Kar demek kartopu demektir. Bitmedi; kardan adam demektir. Kar demek kayak demektir. İster kızak, ister şamiyel isterse kayak takımları ile olsun hiç bir şey yoksa bir naylon torba üzerinden kaymanın keyfi hiç bir şeyde yoktur. Kocaeli; kar hayallerinin gerçeklşebileceği çok uygun bir coğrafyadır…
Metin: İsmail Şahinbaş, fotoğraflar: Muharrem Bucan
KARTEPE DERGİSİ 3. SAYI