BÖLGEMİZİN YENİ TURİZM VİZYONU; ‘SPOR TURİZMİ’

Kocaeli ne uzun süreli yatılı turist getirmek için, İstanbul’a yakınlığımız bizim için büyük bir avantaj. Kocaeli il sınırında ki, uluslararası havalimanı Sabiha Gökçen’in, Şişli’ye de, Taksim’e de, Kocaeli nin merkezine de aynı mesafede olduğunu bıkmadan usanmadan tekrar ederken, şehrimizin tüm varlıklarını bu avantaj ile birlikte anılmasını sağlayarak bu avantajımızı herkese anlatarak işe başlayacağız.

Kocaeli nin sadece bir sanayi şehri değil, aynı zamanda doğal güzellikleriyle, otelleriyle, gurme ve yerel lezzetler sunan restaurantlarıyla, AVM’leriyle, yaylaları ile, dağları ile, denizleri ile, Sapanca Gölü ile, Kartepe’si ile, Ormanya’sı ile, İstanbul’a yakınlığı ile tam bir cazibe merkezi olduğu konusunda dünya çapında farkındalık yaratmalıyız.

Tüm bu avantajlarımızı anlatarak sporun her dalındaki kulüpleri dünyanın en ideal kamp alanının Kocaeli olduğu konusunda ikna etme çalışmaları yapmalıyız.

Gerek sosyal medyada, gerekse yazılı ve görsel basında, uluslararası spor fuarlarında Şehrimizi tanıtmak için özel sektör ve Devlet kurumları birlikte çalışarak ortaya koyacağımız plan çerçevesinde birlikte hareket etmeliyiz.

Unutmayalım; “Birlikte kuvvet, ayrılıkta azap vardır.” Hedefimiz birdir ve bu hedef Kocaeli nin bir turizm merkezi olarak zenginleşmesidir.”

‘Hedef Turizm Zengini Kocaeli’

Akıl akıldan üstündür, dolayısıyla hepimiz kendimize “Hangi imkânları ortaya koyarak dünyanın her yerinden spor kulüplerini Kocaeli’ne getirebiliriz?” sorusunu sormalıyız ki; ortak hedefe doğru yürüyelim.

Spor turizmi ülkemizde yeni yeni farkında olduğumuz bir alan. Kocaeli deki geçmiş sekiz yılı taban alırsak sadece futbol takımlarının kamplarından elde edilen ciro günümüzde 10 milyon Dolar’a yaklaşmıştır. Eğer gerekli yatırımlar yapılırsa bir iki yıl içindeki cirosunu yıllık 15 ila 18 milyon Dolar arasında olabileceğini tahmin ediyoruz. Çünkü talep çok, fakat alt yapı nerede ise yok.

Yapılması gereken yatırımlar çok büyük rakamlar değil sadece bir takım gereklilikleri var. Bu gerekliliklerde özel sektör için büyük ama devlet kurumları için küçük rakamlara mal olacak yatırımlar.

Özel sektörün sıkıntısının en büyük nedeni, şehrimizin coğrafi yapısı malum deniz ve hemen akabinde dağlar dolayısı ile doğal çim saha yapabilmek için mevcut otellere 5 ila 7 km yarıçapında alanlarda düz yer bulmak çok zor olduğu gibi arsa fiyatları yüzünden de fizıbıl olmanın ötesine geçiyor.

Sahaların, otellere yakın olması çok ama çok önemli çünkü takımlar antrenmandan hemen sonra buz havuzu, sauna, masaj gibi imkânları kullanmak için 10 dakika içerisinde otele gelmek istiyorlar. Otel İzmit’te, saha Körfez’de ise takım gelmiyor. Uzak diyor! Dolayısı ile söz konusu yatırımlar mutlaka her ilçede otellere yakın yerlerde yapılmalıdır.

Yatırım hedeflerini sayın valimizin ve sayın büyükşehir belediye başkanımız koymalı ve destekleri, önderlikleri ile şehrimizi sadece futbol ile değil tüm spor dallarında Kocaeli’ni spor turizmin, Türkiye’deki merkezi haline getirmek için önümüze düşmelidir.

Geçtiğimiz yıllarda kentlerine alternatif turizm fırsatları yaratmak için spor fuarlarına katılan kentler, doğal çim tabanlı profesyonel futbol sahalarını hâlihazırda yapmışlar ve turizmin kullanımına sunmuşlardır.  Afyon da, Erzurum’da, Kayseri’de büyükşehir belediyeleri tarafından onlarca saha yapılmış ve turizmin hizmetine sunulmuştur. Bu iller takımlara kullanım başına kira bedeli uygulayarak sahaların bakım maliyetlerini de karşılamaktadır.

Unutmayalım biz tüm bu kentlere göre çok avantajlı bir coğrafi konumdayız! Biz İstanbul’a ve uluslararası Sabiha Gökçen Havalimanı’na sadece 50 dakika mesafedeyiz. Bu konumumuzu tanıtımda ana unsur olarak öne çıkartmalıyız. Tanıtımlarımızı uluslararası fuarlara il bazında, kalkınma ajansı ve ticaret odamızın desteği ile katılarak yapmalıyız.

Turizm yatırımcıları ve sektöre hizmet verenler olarak, değerli yöneticilerimizden doğal çim saha, uluslararası standartlarda kapalı spor salonları, atletizm sahaları taleplerimiz olmalı ve bizlerin önünü açmak için bizlere kulak vermelerini sağlamalıyız.

12 ay boyunca yurt içi ve yurt dışından tüm dallarda spor turizmine büyük talep var. Deniz sporlarını da unutmayalım, yelken, kürek, vake board içinde Kocaeli denizleri ve gölleriyle son derece uygun bir ildir.

Spor amaçlı gelen turistin şehre sağladığı fayda hesap edilemeyecek kadar büyük. Bunun en büyük sebebi de kamp amaçlı gelindiğinde kalış süresinin asgari 12 gün olması.

2023’de şehrimizde konaklayan bir milyon 895 bin kişinin kalış süresi 1,87 gündür. Bu süreyi uzatmamız şarttır. Uzun vadeli turist demek şehrin her kesimine kazanç demektir.

Spor turizmi için gelen takımlar çoğaldıkça bunlara yönelik programlarda artacaktır, çevre esnaf ve turizm yatırımcıları kendilerini bu yönde geliştireceklerdir. Gelecek takımlara çevre gezileri organize edilebilir, Hereke halımız tanıtılır, Sapanca Havzası gezdirilir, çevredeki restaurantlar da özel yemekler organize edilir, İzmit Körfezi’mizde yemekli tekne gezileri yapılabilir. İlimizde her türlü imkân var, şehrimizi büyük bir cazibe merkezi haline getirebilir ve turizm gelirlerimizi kıskanılacak düzeye getirebiliriz.

Bunun için atanmış ve seçilmiş yöneticilerimizi ön ayak olup yatırım yapması ve konunun heyecanını bizlerle birlikte yaşaması ön şarttır.

Hedeflerimiz arasında önümüzde ki 5 yıl içerisinde Kocaeli’nde en az 5 restaurantın Michelin rehberine girmesi olmalıdır.

Turizm gelirlerimizi arttırmak için, Kocaeli Üniversitesi Turizm Otelcilik Fakültesi de bizlere yardımcı olmalı ve özellikle ve öncelikle yatırımcılara, patronlara Turizmin ne olduğuna nasıl kazanç elde edileceğine, bu işi dünyada yapan ve bu iş kolundan para kazananların nasıl işler yaptığına dair programlar hazırlamalı ve eğitimler vermelidir. Önce işveren işi öğrenmeli bilimsel olarak konusuna vakıf olmalıdır.

Unutulmamalıdır ki, hizmet sektörünün istihdama katkısı da büyüktür. İnsansız turizm olmaz, dolayısı ile ülkemizin çıkmazlarından biri olan işsizlik sorununun çözümüne de bu vesile ile katkı sağlamamız mümkündür.

Yeni kararlar almadan, yeni politikalar belirlemeden, yeni yatırımlar yapmadan yeni hedefler koymadan, tüm paydaşlar elini taşın altına koymadan turizmin gelişme şansı maalesef yoktur.

Tanıtım faaliyetlerinde ve altyapı yatırımlarında devlet gücüne ihtiyacımız olduğu bir gerçektir. Haydi hep birlikte Kocaeli’yi ülkemizin parlayan yıldızı yapalım…

Metin: Haluk Ulusoy

 

KARTEPE DERGİSİ 3. SAYI