Keşifler ihtiyaçtan doğar mantığı çerçevesinde, Kartepe Turizm Derneği olarak, 29 Mayıs 2004 Çarşamba günü Kocaeli basın mensuplarına açıklamalarda bulunduk.
Gerçek bir Kafkas beyefendisi olan dernek başkanımız Kamil Öçbe; Maşukiye’den Kuzuyayla’ya kadar olan bölüm içerisinde turizm yapılan bölümlerde yaşanan sorunlara değindi. Yıl boyunca yerli-yabancı binlerde kişinin ağırlandığı bölgenin elbette bir takım sorunları olacaktır. Bu sorunları dile getirmek de, bölgede iş yapan turizmcilere düşüyor.
Kutlu bir başlangıcın arifesindeyiz
Kartepe Turizm Derneği’nin koordinatörü olarak basın açıklamasında sıra bana geldiğinde, ilk olarak yukarıdaki ara başlıkta yazdığım gibi “kutlu bir başlangıcın arifesindeyiz” cümlesi ile başladım. Şimdilik sadece dernek üyelerimiz ve yakın çevremiz için hayal olan bu cümlenin kısa bi süre sonunda altını dolduracağız. Derneğimizin 215 üyesinin, 100’e yakını turizm işi ile uğraşıyor. Toplam üye sayımızın 1/4’ü de kadınlardan oluşuyor.
Maşukiye: ‘Âşıklar diyarı’
Derneğimizin kurulduğu yer; Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde bulunan Maşukiye kasabası olduğu için, yereldeki sorunlara gözümüzü kapatamayız. Yerel olan evrenseldir mantığı içerisinde yerel sorunları çözmeden Kocaeli’nin turizminin gelişimi için bir etken olmayız elbette.
Maşukiye, çoğunlukla Kafkas halklarının yaşadığı batıdaki en şık kenttir. Kasaba, küçük bir Kafkasya görünümünde olduğu için tüm çalışmalarımızın kültürel boyutu da olacaktır. Biz sadece iş insanlarından oluşan bir dernek değiliz, bölge halk kültürünü de elbette katkı sağlayacağız.
Toplumcu bütüncül sürdürülebilir bir yol haritası
Basın toplantısında sunumunu yaptığım yol haritası; toplumcu, bütüncül ve sürdürülebilir politikaları içeriyor. Bir sivil toplum örgütü ne yapması gerekiyorsa biz de ekip olarak onu yapacağız. İlk olarak; bütün işlerin önünde en büyük engel ‘ben’i kaldırıp ‘biz’ olma çabası içerisine girdik. Yönetim kurulu olarak amaç ve kapsam konusunu tanımladık. Kendi sürecimizi yaratmaya karar verdik. ‘Aslanlar kendi hikâyelerini yazmadığı sürece avcılar daima haklıdır’ diyerek dünkü basın toplantısını gerçekleştirdik.
Yine yönetim kurulu olarak yeniden yapılanmaya ihtiyaç duyduk ve kurumsal kimliğimizi yeniden ele alarak ilerlemeye karar verdik. Bu süreci bu yılın Eylül ayının sonu ile Ekim ayının başında kadar tamamlamak niyetindeyiz.
Potansiyel ve taşıma kapasiteleri
Düşünce kuruluşu gibi çalışarak potansiyel ve taşıma kapasiteleri üzerine çalışmalar da yapacağız. Çalıştayı beklemeden ‘üreten kadınlarımıza’ yönelik politikalar da üretmeye başladık. Ardından kentimizdeki turizm dernekleri ile üreten kadınlarla ilgili olarak ayrı ayrı platformlar kuramaya çaba göstereceğiz. Bu yolu çalıştayda oluşturacağız.
Siyasetten uzak sivil bir oluşum olacak elbette. Tüm bu süreçler tamamlandığında Kocaeli turizmine yön veren; İl Turizm ve Kültür Müdürlüğü, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve TÜRSAB Körfez BTK ile birlikte 3 ayaklı masanın 4. ayağı olmaya çaba göstereceğiz.
İsmail Şahinbaş