KOCAELİ KARTEPE TURİZM ÇALIŞTAYI

Kocaeli ili Sürdürülebilir Turizm Eylem Planı kapsamında başlatılmış olup, söz konusu sürecin daha etkin ve verimli olarak sürdürülebilmesi ve özel gereksinimlilik alanında faaliyet gösteren tüm paydaşlar ile ortak akılda buluşularak, geçmiş deneyimler, mevcut durum, gelecek planlamaları ile iyi uygulama örneklerinin konuşulması hedeflenmektedir. Elde edilecek raporlar, hazırlanacak Kocaeli Sürdürülebilir Turizm Eylem Planına katkı sağlayacaktır. Odak Grup Temaları aşağıda belirtilen 5 başlıkta, üç oturum şeklinde ilgili kurum/kuruluş ve kişilerin katılımı ile gerçekleştirilecektir.

Çalıştay Odak Grup Temaları

1- Kartepe Kültür ve Turizm Planlama Strateji Masası

2- Kartepe Turizm Eylem ve Uygulama Masası

3- Doğal Miras ve Sürdürülebilirlik Masası

4- Konaklama ve Ulaşım Altyapıları Masası

5- Yerel Ekonomi ve Girişimcilik Masası

Çalıştay 08 Nisan 2025 Salı günü, 09.30 – 17.00 saatleri arasında Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecektir.

3-Doğal Miras ve Sürdürülebilirlik Masası

‘Bölgedeki Kültürel Değerlerin Turizme Entegrasyonu’,

‘Yerel Halkın Katılımıyla Sürdürülebilir Kültürel Turizm”, kapsamında değerlendirilme yapılması beklenmektedir.

1.Kartepe’de yerel halkın turizm faaliyetlerine aktif katılımının sağlanmasını teşvik, iş modelleri, eğitim, girişimcilik uygulamaları ve halka yönelik turizm projeleri nasıl değerlendirilebilir?

2.Tesislerin, turistlerin ve yerel halkın çevreye duyarlılığını artırmak için hangi bilinçlendirme çalışmaları yapılabilir? Bölgede, atık yönetimi ve geri dönüştürme sistemleri nasıl etkin kullanabilir?

3.Eko turizmi geliştirmek için hangi teşvik ve politikalar uygulanmalıdır? Doğa dostu turizm tesislerinin artırılması için neler yapılmalıdır?

4.Geleneksel mimari değerleri, tarihi dokuyu bozmadan modern turizm tesisleri ile uyumlu bir şekilde nasıl kullanılır?

5.Peyzaj düzenlemesinde yöreye özgü bitki türlerinin korunması ve kullanılmasına yönelik ne tür uygulamalar geliştirilebilir?

  1. Kartepe’de doğal çevrenin korunarak ekolojik turizm faaliyetlerinin sürdürülebilir bir şekilde geliştirilmesi için hangi stratejiler uygulanmalıdır?

7.Önümüzdeki 30 yılda (2025–2055) yerel halkın katılımıyla sürdürülebilir turizm uygulamalarını güçlendirmek ve kültürel mirası turizme entegre etmek için geliştirilecek strateji, model, politika ve destekleyici iyi uygulama örnekleri nelerdir?

GZFT (SWOT) Sorusu:

Kartepe’yi doğal miras ve sürdürülebilirlik; güçlü yönler (G), zayıf yönler (Z), fırsatlar (F) ve tehditler (T) açısından değerlendirdiğinizde, öncelikli olarak hangi alanlara odaklanılmalıdır?

(Örnek cevap yönlendirmesi:

G: Zengin Kültürel Miras, Yerel halkın geleneklerine ve miraslara olan bağlılığı, sürdürülebilir turizm potansiyeli, doğa ile kültürün bütünleşmesi, yöresel lezzetler

Z: Tanıtım yetersizliği, yerel halkın turizme katılımının sınırlı kalması, sürdürülebilirlik politikalarının yetersizliği, mevsimsellik sorunu (bazı dönemler aşırı turizm), ulaşım ve altyapı eksikliği

F: Sürdürülebilir turizm modelleri oluşturularak halkın turizme katılımının artırılması, kültürel mirasların tanıtımı için dijital tanıtım araçlarının kullanımı, yerel festival ve kültürel etkinliklerin artırılması, eko-turizm ve gastronomi turizminin geliştirilmesi

T: Planlama eksikliği sebebiyle aşırı turizm oluşması, iklimsel ve çevresel tahribatlar, yerel halkın kimlik kaybı yaşaması, yatırımların ekonomik, politik ve çevresel nedenlerle azalması.