‘İNSAN İÇİN KENTLER’

Kentsel tasarım alanının duayen isimlerinden Danimarkalı mimar Jan Gehl’in 2010 yılında Koç Üniversitesi Yayınları tarafından İngilizceden Türkçeye çevrilerek yayınlanan ‘İnsanlar İçin Kentler’ kitabında, kent olgusunu insan onuruna yakışır bir yaşam temeli üzerine kurmuştur.

‘İnsanlar İçin Kentler’ kitabı, yalnızca mimarlar ve kent plancıları için değil, yaşadığı kent yaşamı üzerine düşünce üreten herkese yol gösterici öğretici bilgiler sunmuştur.

İçinde yaşadığımız Kocaeli kenti; Sapanca Gölü’nden İstanbul Boğazı’na kadar uzanan Kocaeli Yarımadası’nın bir bölümü üzerine kurulmuştur. Kartepe dergisi olarak bizler de; insan onuruna yakışır bir yaşam temeli üzerine kurulu bulunan kent yaşamı için fikirlerin taşıyıcı materyali konumunda olmayı amaç edinip ilerliyoruz.

İkinci sayımızı da siz değerli takipçilerimize ulaştırmayı başardık. İlk sayımızın tamamını kentimizi boydan boya kucaklayan Samanlı Dağları’nın güz mevsimine ayırmıştık.

Bu sayımızda; kentimizin elli yıllık hayalini konu ettik. Elli yıl önce kurulan bir hayalin gerçeğe dönüşümünü anlattık. Bununla yetinmeyip elli yıl önce kurulan hayalin günümüze kadar geliş sürecini de ele aldık.

Derince’de bulunan Çınarlıdere’nin kentin hemen içinde dört mevsim doğal bir koridor oluşunu da sayfalarımıza taşıdık.

Yine kentimizde yaşayan insanlar için vazgeçilmez bir lezzet olan ‘Haluj’un Kafkasya’dan kentime geliş öyküsünü de derledik.

Bizi her gün www.kartepedergisi.com.tr sitesinden takip edebileceğiniz gibi Kocaeli doğasına, kültürüne ve turistik değerlerine katkı sunmak istediğiniz yazı ve görsellerini de bizimle paylaşabilirsiniz. İçinde siyaset olmayan, kişileri ve toplumunu rencide etmeyecek Kocaeli ile ilgili olan metin ve görsellerinize iletişim araçlarımızda memnuniyetle yer veririz.

İsmail Şahinbaş

Yayın Yönetmeni